Lok

Lägesrapport lok 8

(5 juni 2022)

Ansvariga för renoveringen av lok 8 har varit i Mariestad och stämt av läget med Masma. Fyrboxen är nu klar och inpassad där den ska sitta i pannan. Stagbultar är svarvade och nästa moment är att sätta fyrboxen på plats och svetsa stagbultarna.

Foto: Bengt Carlsson

__________

Pårustning inför trafiksäsongen

(1 maj 2022)

Ångtågssommaren närmar sig med raska steg! I mitten av maj är det dags för den första beställningskörningen och lok 9 TALLÅS har som första lok rustats på och är klart för trafiktjänst.

__________

Lok 8 – Mariestadsrapport oktober 2021

(6 november 2021)

Den 21 oktober åkte en delegation från JTJ till Mariestad för att tillsammans med MASMA diskutera några utestående frågor kring deras arbete med pannan till lok 8. Arbetet löper på bra och om inga problem tillstöter, bör MASMA:s arbete kunna slutföras under 2022. Det betyder att pannan preliminärt kommer att anlända till Jädraås under våren 2023.

__________

Lok 8 – lägeserapport september 2021

(27 sept 2021)

Arbetet med 8:ans panna hos MASMA i Mariestad har nu återstartats efter semesteruppehållet. Just nu pågår arbete med fyrboxen. Vi kommer att göra ett besök i Mariestad under hösten för att tillsammans med MASMA reda ut några utestående frågor.

Arbetet med övriga delar av loket får vänta till våren. Ramverket står uppställt i stora verkstaden i Jädraås och det är en mycket kall arbetsplats under vintern.

Men, när vårsolen börjar lysa på riktigt, återupptas arbetet. Det som ska göras är att gjuta och skava in alla storlager. Parallellt med detta ska ramverket målas. När detta är klar ska loket sättas på egna hjul igen.

Efter det börjar det stora arbetet med att rengöra, måla, justera och sätta tillbaka alla delar till maskineriet. Även tendern behöver en uppfräschning.

När sedan pannan kommer tillbaka till Jädraås, förhoppningsvis under nästa år, påbörjas det stora återmonteringsarbetet. Då blir det ”tomteverkstad” med många flinka händer som i Disneys julaftonsfilm.