Järnvägare på fritiden

(11 sept 2021)

Vi är säkra på att det finns flera tågintresserade som vill bli järnvägare på fritiden. Är du en av dem är du hjärtligt välkommen till oss i Jädraås.


Här finns alla sysslor
Precis som vid ett gammalt järnvägsföretag finns alla sysslor – och lite till… Du behöver inte ha några särskilda förkunskaper. För tjänstgöring i trafiken, till exempelvis köra ånglok, vara konduktör eller tågklarerare (stins) har vi utbildningar som följer de regler och krav (bl a beträffande hälsa) som Transportstyrelsen fastställt. För arbete med bana, fordon och fastigheter lär vi av varandra hela tiden.


Trafikdagar och arbetshelger
Söndagar från mitten av juni t o m augusti kör vi annonserad ångtågstrafik. Därutöver erbjuder vi extratåg för grupper från mitten av maj t o m september. Under sommaren har vi också ett par evenemangshelger då trafiken är mer omfattande.
Hela året anordnas arbetshelger. Då jobbar vi med fordonen men även bana och fastigheter när vädret tillåter aktiviteter utomhus.


Äta, sova och umgås
Vi har ett gemensamt matlag som svarar för frukost, lunch och middag i Jädraås station. (Naturligtvis är det även möjligt att laga sin egen mat.)

Sängplatser finns i stationshusen i Jädraås och Tallås och i överliggningsrummen på lokstallsvinden. Förutom maten kostar det inget att sova över. Egna sängkläder ska medföras. Tvätt- och duschmöjligheter finns i Jädraås station och verkstaden.
Efter en arbetsam dag slår vi oss ner i salongen i Jädraås stationshus och varvar ner över en kopp kaffe. Och som omväxling till middag i Jädraås stationshus händer det att vi sätter oss till bords i vårt eget restaurangvagnståg och avnjuter maten på något naturskönt ställe längs linjen.


Eftersom bussförbindelserna till Jädraås är dåliga samåker vi eller ordnar hämtning vid järnvägsstationen i Ockelbo om man kommer med tåg.


Verkar detta intressant?
Då ska du bli medlem i Museisällskapet Jädraås-Tallås Järnväg, JTJ. Du ska förstås också komma till Jädraås och bli järnvägare på fritiden. Vad du vill ägna dig åt, och hur mycket tid du vill lägga ner, bestämmer du själv.


Du har säkert frågor om JTJ
Kontakta någon JTJ-are när du besöker oss eller skriv en rad till info@jtj.org så hör vi av oss.