Övrigt

Många tågresenärer i sommar

(30 augusti 2022)

Ångtågssommarens ordinarie trafik avslutades den 28 augusti. Vi kan se tillbaka på en bra säsong med över 5000 resande i dom annonserade tågen. Tack alla som åkt med oss i år. Nya och gamla tågåkare hälsas välkomna till JTJ nästa sommar.

Foto: Kerstin Nordenadler

__________

Midsommartåg efter pandemiuppehåll

(26 juni 2022)

Foto: Agnes Persson

Efter två års pandemiuppehåll kunde vi åter bjuda Jädraåsborna på ett traditionsenligt utflyktståg till Tallås och åter på midsommarafton. Mallet-lok 12 drog tåget.

__________

Bidrag till fönsterrenoveringar

(13 juni 2022)

Anna och Per G Berggrens stiftelse har beviljat JTJ ett bidrag på 15 900 kr för underhållsarbeten, i första hand på fönster. Just nu renoveras och målas ett antal fönster i Tallås stationshus.

JTJ tackar stiftelsen för detta bidrag.

__________

TÅGSOMMAR 2022 på väg

(2 mars 2022)

Tågsommaren 2022 närmar sig, inte bara på JTJ. Allt du behöver veta om järnvägsmuséer, museijärnvägar, museispårvägar, dressinuthyrare med mera i Sverige finns samlat i broschyren TÅGSOMMAR 2022. Den är under distribution till turistbyråer med flera ställen och kommer förstås att finnas i Jädraås också när det drar ihop sig till ångtågssommar igen.

_________

Bidrag till barn- och ungdomsverksamhet

(16 december 2021)

Foto: Kjell Ollashed

Sigrid Göranssons Stiftelse i Sandviken har beviljat JTJ ett bidrag om 70 000 kronor till barn- och ungdomsverksamhet 2022. Det betyder bland annat att vi kan fortsätta med den populära familjerabatten på tågbiljetterna. Syftet är att nå ut med vår del i Gästriklands industri- och transporthistoria till barn och ungdomar.

JTJ riktar ett stort tack till Stiftelsen för detta stöd.

__________

Bidrag till Tallås-utställningen

(5 december 2021)

Foto: Håkan Nordenadler

Från Stiftelsen Per Berggrens Donationsfond har JTJ fått ett bidrag på 6000 kr för två ändamål: Dels kompletteringsarbeten på utställningen ”Tallås under 100 år”. Utställningen består av texter, bilder och föremål som visar livet på den lilla stationen i ödemarken genom tiderna. Utställningen visas i cafébyggnaden i Tallås och är öppen under våra trafikdagar.

Dels skyltar och information som en del i förnyelsen av väntsalen i Jädraås. Det mesta blev klart till trafikstarten 2021 men en del anpassningar och kompletteringar ska göras.

_________

För ett år sedan…

Foto: Anders Tholsson

(19 sept 2021)

Söndagen den 20 september 2020 kördes det spektakulära timmertåget på JTJ, 22 fullastade vagnar med Mallet-lok nr 12 som dragare. Lasten var ett resultat av skogsavverkningen runt Tallås station. Det var samtidigt 50 år sedan det sista ordinarie timmertåget på Dala-Ockelbo-Norrsundets Järnväg gick.

__________

Final för fullbokad tågsommar

Foto: Kjell Ollashed

(10 sept 2021)

I strålande sommarväder avslutades årets ordinarie ångtågstrafik söndagen den 29 augusti. Lok 12 fick den äran att dra dom tre finaltågen. Preliminärt har vi haft 4200 resande denna andra pandemi-sommar, vilket innebär att dom bokningsbara platserna gått åt som smör i det solsken som alla kunde njuta av denna sista trafikdag år 2021.