Timmertåg på JTJ - Jädraås-Tallås Järnväg

Go to content

Timmertåg på JTJ

Hänt på JTJ
Timmertåget den 20 september 2020
(Publ den 21 sept 2020)
Timmerkörningen den 20 september började med att lok 12 gick upp till Tallås för att vändas på vändskivan innan dom 22 lastade vagnarna drogs in till stationen. Vagnarna stod uppställda mellan grusgropsväxeln och bron över Jädraån.

Sen bar det av mot Jädraås med många intresserade längs banan och på stationerna. Efter ankomsten till Jädraås växlades tågsättet isär i olika grupper beroende på vart lasten sedan skulle fraktas vidare med bil.

Som avslutning körde 12:an upp till Tallås igen för att vändas tillbaka innan det var dags att gå i vintervila i stallet i Jädraås.

Foto: Kjell Ollashed
Vidgade vyer i Tallås
(Publ den 12 sept 2020)
Avverkningen runt Tallås har öppnat nya vyer, för lokpersonalen blir det lättare att upptäcka semaforen tidigare när tåget kommer från Jädraåshållet.

Foto: Anders Tholsson
Avverkningen klar och vagnarna lastade
(Publicerat den 9 sept 2020)
Nu är avverkningen av skog runt Tallås avslutad och 22 vagnar är lastade i väntan på transporten ner till Jädraås och omlastning till bil. Till och med slutsignalen på sista vagnen är på plats.

Vagnarna kommer att dras ner till Jädraås av Mallet-lok nr 12 söndag 20 september. Avgång från Tallås kl 12.00

Foto: Örjan Brandt
Gallring vid Pallanitedammen
(Publ den 2 sept 2020)
Gallring mellan banan och Pallanitedammen strax bortom Pallanite station i riktning Tallås har vidgat vyerna mot dammen och ger tågpassagerarna sjsöutsikt.
Foto: Christer Lundquist
Avverkningen har börjat
(Publ den 2 sept 2020)
Avverkningen runt Tallås station är nu igång, så här såg det ut 1 september och Kjell Ollashed lämnar denna rapport i ord och bild:

Inte bara vid stationen står timmervagnar uppställda, utan även bortom grusgropsväxeln inför den kommande timmerkörningen.

Skördaren har varit i arbete sedan måndagen och har nu kommit upp till Tallås och lämnat en hel del timmer efter sig utmed järnvägen.

I skogen norr om Tallåsbron finns kulturlämningar i form av fångstgropar och området omkring groparna skall givetvis skyddas och är tydligt bandat.

Invid Tallåsbron skall senare skördaren "vada" över Jädraån vid grundet där Lillån mynnar ut i Jädraån.
Timmertåg på JTJ
(Publ den 31 aug 2020)
Årets trafik är slut men nu väntar nya äventyr. På JTJs mark runt Tallås står en del skog som nu är mogen att avverkas och det kommer att ske i början av september. För att klara logistiken kring uttransporten av timret blir det riktiga timmertåg med ånglok ner till Jädraås där omlastning till bil sker. Bland annat kommer våra rejäla timmervagnar från Nordmark-Klarälvens Järnväg till användning.

Som av en händelse är det i oktober 50 år sedan det sista timmertåget kördes på DONJ.

Foto: Rikard Johanson
Back to content