Sommartrafiken 2018 - Jädraås-Tallås Järnväg

Go to content

Main menu:

Sommartrafiken 2018

Texter och bilder
Bilder från trafiken 12 augusti
(Publicerat den 12 aug 2018)
Är det något vi önskat oss denna sommar så är det regn och söndag 12 augusti blev en regnig trafikdag. Tvåtågstrafik med ånglok blev det i alla fall, något gott har nederbörden ändå med sig!

Regnandet tycks inte ha avskräckt de resenärer, sammanlagt 220 st, som slöt upp denna söndag. Ett trevligt inslag var det ressällskap som klädselmässigt tagit fasta på "en resa hundra år bakåt i tiden".

Foto: Björn Kymrér (BK) och Kjell Ollashed (KO)
Bilder från trafiken 5 augusti
(Publ den 6 aug 2018)
Söndag 5 augusti återgick vi ånglokskörning, dock var lok 4 ensamt ånglok på banan och delade turerna med motorloket 321.

Det rådde viss osäkerhet om resenärer skulle lockas till dagens trafik, men visst började det komma en och annan som ville åka...

De hotfulla molnen tornade upp sig västerut och det kom både regn (mycket!) och åska. Det var inte någon passagerare som gick av första tåget vid rundgången vid Svartbäcken Nedre!

Till första tågmötet vid Tallås hade ovädret dragit över och vid andra ångtågsuppehållet i Tallås var det liv och rörelse - precis som vanligt. 317 resenärer kunde räknas in denna dag.

Foto: Kjell Ollashed
Bilder från trafiken 29 juli
(Publicerat den 31 juli 2018)
Söndag 29 juli, p g a den stora brandrisken körde vi inga ångloksdragna tåg utan våra Scania-kämpar 5 och 321 var i farten istället. Regnet vi längtat så efter i flera veckor kom i alla fall denna dag, vilket framgår av Kjell Ollasheds bilder från Tallås. Därmed ökar chansen för ånglokstrafik igen.

Resandemässigt blev det förstås inte som en normal söndag i slutet av juli, men i sommar (och vinter!) är det mycket som varit annorlunda.
Bilder från Stora Tåghelgen 2018
(Publicerat den 27 juli 2018)
Årets upplaga av Stora Tåghelgen 21-22 juli blev väldigt annorlunda. Den extremt stora brandrisken gjorde att inga ånglok kördes utan istället drogs tågen av dieselloken Z4p 2, 5 och 321 samt ackumulatorloket 6. Båda dagarna var dock ånglok 4 SIGBJÖRN påeldat men höll sig kvar inne på Jädraås station.

Trots värmen och avsaknaden av ånglok kom det 700 resenärer under helgen, långt färre än normalt men med tanke på omständigheterna så får vi vara nöjda med det.

Egentligen började tåghelgen redan på fredag kväll då vi körde ett extratåg för en grupp utländska tågentusiaster. Deras tåg drogs av våra tre Z4p tillsammans. Denna udda dragkraft var dock beställd av gruppen från början så det hade ingenting med brandrisken att göra. Stora Tåghelgen 2018 blev med andra ord Stora Dieselhelgen i tre dagar och det blev på det hela taget ett roligt arrangemang.

Foto 20 juli: Kjell Ollashed (KO), Mikael Brandt (MB), Anders Tholsson (AT), Björn Olsson (BO)
Foto 21 och 22 juli: Kjell Ollashed (KO), Anders Tholsson (AT)
Fredag 20 juli
Lördag 21 juli
Söndag 22 juli
Bilder från trafiken 15 juli 2018
(Publicerat den 20 juli 2018)
På grund av den rådande höga brandrisken trafikerades endast sträckan Jädraås – Tallås den 15 juli. Fem turer skulle ändå köras, men det med bara ett lok, Nr 4 SIGBJÖRN, och två tågsätt. Enda dragaren skulle således gå i skytteltrafik mellan Jädraås och Tallås för de fem avgångarna från Jädraås.

”Det kommer att hända saker i Tallås idag”, lovade lokpersonalen när de vände loket ett halvt varv extra på vändskivan inför första tåget. Man skulle gå backgång upp till Tallås, bjuda på lite ovanliga bilder.

Det var varmt idag också, 26 grader redan på morgonen, emellanåt kom en svag vind som fick flaggan att vaja lite grann när de första resenärerna anlände.

Vid ankomsten till Tallås kopplades SIGBJÖRN loss för att omgående gå tillbaka till Jädraås. En övning som föreföll att falla resenärerna i smaken.

Solskenet och värmen lockade till fika utomhus, men tyvärr råkade en regnskur sammanfalla med dagens första fikapaus vid Café Mallet och man sökte sig snabbt in under tak undan regnet.

Brandtågets lokomotor drog undan vagnarna som ankommit till spår 1 för att ge plats åt nästa ankomst från Jädraås. SIGBJÖRN kunde så byta tågsätt för återtransport av resenärer till Jädraås.

Text och foto: Kjell Ollashed
Bilder från trafiken 8 juli 2018
(Publ den 9 juli 2018)
Sol och badväder men ändå lockade en ångtågsresa i Jädraås många söndagen den 8 juli, närmare bestämt 380 personer.

Foto: Kjell Ollashed
Bilder från trafiken 1 juli 2018
(Publicerat den 2 juli 2018)
Sommarens andra ångtågshelg och premiär för trafik med två tågsätt.

Foto: Kjell Ollashed
Back to content | Back to main menu