Sista persontåget DONJ - Jädraås-Tallås Järnväg

Go to content

Sista persontåget DONJ

Hänt på JTJ
Sista persontåget på DONJ – ett 60-årsminne
(Publ den 15 febr 2019)
2019 är det 60 år sedan det sista ordinarie persontåget trafikerade Jädraås.

Persontrafiken på Dala-Ockelbo-Norrsundets Järnväg, DONJ, var aldrig av någon större omfattning och avvecklades i tre etapper från 1948 till 1959. Den 1 december 1948 lades trafiken Jädraås-Norrsundet ned och den 1 oktober 1956 upphörde persontrafiken Linghed-Lilla Björnmossen.
 
Den återstående sträckan, Jädraås-Lilla Björnmossen, fick behålla persontrafiken ytterligare ett par år, men med tanke på de synnerligen låga resandesiffrorna (i genomsnitt 0,15 personer/enkeltur 1958) beviljades tillstånd att lägga ner även den trafiken.

I DONJs sista tidtabell med persontrafik framfördes ett blandat tågpar på vardagar. Förutom personvagnen medfördes tomma timmervagnar till Lilla Björnmossen och lastade därifrån.

Den 31 augusti 1959 gick det absolut sista ordinarie persontåget på DONJ. Med på denna resa var Josef Andersson, som arbetade på DONJ från slutet av 1920-talet fram till 1932 då han flyttade till Saltsjöbanan. Där blev han senare VD från mitten av 40-talet till 1962.
 
Andersson hade kameran med sig och det blev en serie färgbilder, som är underbara tidsdokument på flera olika sätt. Bilderna har genom välvilligt tillmötesgående ställts till förfogande av Josef Anderssons son Magnus, nu med efternamnet Braxell. Även unge Magnus var med på det sista tåget.
Back to content