Projekt 8:an - Jädraås-Tallås Järnväg

Go to content

Projekt 8:an

Hänt på JTJ
Hjulsvarvningen klar
(Publ den 27 april 2021)
Dampflokwerk Meiningen i Tyskland meddelar nu att hjulaxlarna till lok 8 är klara för hemtransport till Jädraås. Som framgår av bilderna kan man spegla sig i dom nysvarvade hjulen!

Foto: Dampflokwerk Meiningen
Nya fyrboxen provas in
(Publ den 27 april 2021)
Några bilder från Mariestad som visar hur den den nya fyrboxen till lok 8 provas in.

Foto: MASMA
Nu svarvas hjulen
(Publ den 28 mars 2021)
Arbetet med hjulaxlarna till lok 8 är nu igång hos Dampflokwerk i Meiningen. Drivtapparna har pressats ut och alla centrumtappar bearbetats i TNC-borrverket. Alla axeltappar har svarvats, slipats och präglats.

En hjulsats får nya hjulringar och därefter kommer alla axlar att profileras efter specialprofilen innan det är dags för resan tillbaka till Jädraås.

Foto: Bastian Gottwalt
Nya innerfyrboxen ihopsatt
(Publ den 6 febr 2021)
Arbetet med pannan till lok 8 tuffar på hos Masma i Mariestad. Den nya innerfyrboxen är hopsatt och ska svetsas, sen ska den sättas in i pannan. Efter det ska stagbultarna tillverkas och svetsas - ett omfattande jobb.

Foto: Masma
Försvunnen skylt åter till JTJ
(Publ den 6 febr 2021)
Efter 53 år har en av nummerskyltarna till lok 8 hittat hem. Vi blev kontaktade av Grängesbergsbanornas Järnvägsmuseum (GBBJ) som för många år sedan köpt en låda med lokskyltar från en tysk turist. När det nu blev tid att titta i den bortglömda lådan fanns bland annat en nummerskylt till DONJ lok nr 8, en skylt som försvann från loket för 53 år redan. Skylten är nu är överlämnad till JTJ.

Tack Dan Thunberg och GBBJ för detta, skylten kommer att pryda sin plats på 8:an när den åter är i trafik.
Hjulen svarvas i Tyskland
Publ den 23 nov 2020)
Alla sex axlar till lok 8 befinner sig nu hos Dampflokwerk Meiningen i Tyskland för svarvning av alla hjul (12 st) samt omringning av båda hjulen på en axel på lok nr 8. Bilden visar lastningen i Jädraås inför resan söderut.

Foto: Christer Lundquist
Rengöring av ramverket
(Publ den 7 okt 2019)
Våra egna insatser på lok 8 är nu inriktat på en grundlig rengöring av ramverket. Arbetet med pannan hos Masma i Mariestad bedrivs i sparsam omfattning då företaget får prioritera andra åtaganden.

Foto: Kjell Ollashed
Hjulen demonterade
(Publ den 21 april 2019)
Under påskhelgen demonterades alla hjulen på lok 8. Hjulen placerades sedan i specialla transportvaggor i väntan på avfärd för svarvning.

Foto: Björn Kymrér
Hjultransport förberedd
(Publ den 27 jan 2019)
Lok nr 8 står ännu på sina hjul i Järnvägsverkstaden, men hjulvaggorna som ska användas vid transport till hjulsvarven finns klara när väl ramverket skall lyftas. Var svarvningen ska ske är ännu inte klart.

Foto: Kjell Ollashed
Ångpannan - lägesrapport november 2018
(Publ den 23 nov 2018)
Pannan till lok 8 befinner sig hos verkstadsföretaget Masma i Mariestad. Helt enligt överenskommelse med JTJ har arbetet med pannan prioriterats ned till förmån för andra jobb vid Masma.

Masma och JTJ stämmer givetvis av läget löpande, senast i mitten av november. Baserat på nuvarande planering av den kommande hjulsvarvningen är det övriga loket inte klart att ta emot en färdigrenoverad panna förrän tidigast årsskiftet 2020-2021. Ur Masmas synvinkel är detta bra då det inte ger någon tidspress att färdigställa pannan.

Under 2019 tror sig Masma hinna med tillverkning av inre fyrbox, anpassning av yttre fyrbox och montering av inre fyrbox inklusive svetsning av stagbultar. Tillverkning och montering av eldstadsring och bottenring får med största sannolikhet vänta till 2020.
Insamlingsläget lok 8
(Publ den 13 nov 2018)

Så här ser insamlingsläget för renoveringen av lok 8 ut den 13 november 2018. Det fattas lite för att pannan ska bli helt fylld med pengar så alla planerade arbeten kan betalas när det blir så dags, däremot är finansieringen av hjulsvarvningen ordnad.

Vi tar givetvis emot bidrag för att få pannan fylld. Valfritt belopp kan sättas in på JTJ bankgiro 308-1288. Tack på förhand!
Hjulsvarvningen förberedd
(Publ den 29 okt 2018)
Medan arbetet med själva ångpannan i Mariestad vilar har de egna insatserna på ramverket riktats mot att kunna plocka bort hjulen för att skicka dom på svarvning. Helgen 27-28 oktober flyttades 8:ans ramverk tillfälligt över till målarverkstaden där rörelsen demonterades, ett arbete som gick över förväntan tack vare god uppslutning av intresserade medlemmar. Bortmonterade delar har dessutom sorterats och samlats för att finnas till hands när de ska monteras tillbaka.

Foto: Kjell Ollashed
Septemberrapport lok nr 8
(Uppdaterat den 12 okt 2018)
Projekt 8:an, d v s renoveringen av DONJ Mallet-lok nr 8, består av nu av två delar. Ångpannan befinner sig hos Masma i Mariestad, där vi närmast väntar på att en ny fyrbox ska tillverkas. För närvarande prioriterar Masma andra arbeten men det betyder inte att jobben med 8:an står still.

Hemma i Jädråas pågår arbeten med den andra delen av projektet, nämligen ramverk, maskineri och hjul. I somras plockades hytten bort och det som är kvar av loket gjordes rent. Under vintern kommer ramverket att stå i den uppvärmda måleriverkstaden och få rörelsen nerplockad så att vi så småningom kan montera bort alla hjulen, som ska svarvas. Svarvningen kommer att utföras på extern verkstad och vi jobbar nu med att ta in offerter på detta. 150 000 kronor har vi fått i bidrag för svarvningen från Riksantikvarieämbetet och Sigrid Göranssons Stiftelse, en summa som vi räknar med ska räcka.

Foto: Björn Lindell
Back to content