Lok - Jädraås-Tallås Järnväg

Go to content

Main menu:

Lok

Pågående projekt
Lok nr 2 KORSÅN - byte av tuber
(Uppdaterat den 2 juli 2018)
JTJs första ånglok, nr 2 KORSÅN, får samtliga tuber i ångpannan utbytta. Nödvändig berarbetning av dom nya tuberna sker i JTJs egen smedja, som rustats för drift igen.

Foto: Kjell Ollashed

Lok nr 8 - renovering av ångpannan
(uppdaterat den 14 oktober 2017)
DONJ Malletlok nr 8 är avställt då delar av ångpannan är i dålig kondition, bl a är den främre gaveln utdömd.

Demontering av pannan påbörjades under hösten 2014 och den lyftes ur lokramen.Samtliga stag för fyrboxen har borrats ur och i slutet av oktober 2015 sändes pannan till Masma i Mariestad. Där har den försetts med  en ny pannbotten. Pannan återkom till Jädraås i början av februari 2016 och har sedan passats in i ramverket.


I februari 2017 sändes pannan på nytt till Mariestad, denna gång för att förses med ny fyrbox, främre panngavel och sotskåp. Enligt överenskommelse med Masma vilar deras arbeten tills vidare då andra åtaganden har högre prioritet.

Arbetet beräknas kosta närmare 2 milj kr. Vi har redan fått större bidrag från Riksantikvarieämbetet, Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, Göranssonska Stiftelserna i Sandviken samt enskilda personer.  

Vi jobbar vidare med att ordna ytterligare finansiering och även du kan bidra till renoveringen av Mallet-lok nr 8, läs mer här.

Foto: Anders Tholsson

Back to content | Back to main menu