Hänt - och på gång - Jädraås-Tallås Järnväg

Till innehåll

Huvudmeny:

Hänt - och på gång

JTJ verksamhetsplan år 2017
Plan över årets verksamhet finns här.
Midsommar och trafikstart
(Publ den 25 juni 2017)
Traditionsenligt tåg för byns midsommarfirare kördes på midsommarafton. Resan gick Jädraås-Svartbäcken Nedre och åter och lika traditionsenligt som tåget var det Mallet-lok nr 12 som drog. Denna gång bestod tåget av fem boggivagnar (Co 1004+BCo 4+Co 79+Co 119+BCFo 2) och blev därmed längre än den hinderfria spårlängden i Svartbäcken Nedre. Stationen var därför bevakad och lokomotorn NKlJ Z4p 2 assisterade med rundgången.

Söndagen den 25 juni var det så dags för den ordinarie trafikens start. Lok 4 fick dra våra skinande teakvagnar Co 1004 och BCo 4 i tre tågpar. Nya Café Mallet i Tallås slog upp portarna och som vanligt blev det kö av fikasugna.

Foto: Björn Kymrér
Lövsugen provkörd
(Publ den 12 juni 2017)
Den nya lövsugningsutrustningen har provkörts med gott reslultat så nu kan vi hålla rent och snyggt i och kring spåren utan kratta och sopborste som enda redskap.
Arbetet med att skrapa bort gammal färg från Jädraås stationshus fortsätter inför den kommande ommålningen. I samband med detta har ett antal gamla telefontrådsanslutningar på fasaden plockats bort.

Den stuckade sidodörren till Co 119 har reparerats och satts på plats igen, därmed kan vagnen åter användas i trafik. Med sina många sittplatser är den stundtals bra att ha som förstärkningsvagn.

Foto: Björn Kymrér (BK) och Anders Tholsson (AT)

Trädfällning
(Publ den 5 juni 2017)
Efter en intensiv vecka med trafik både i Jädraås och Skara blev det åter en  arbetsvecka utan tågkörning. Ordinarie trafikstart är i år söndag den 25 juni, d v s i midsommarhelgen. Arbetena vecka 22 omfattade bland annat trädfällning längs banan vid infarten till Jädraås. Det tippbara flaket kom på plats på Qo 20011 och en sidodörr (utåtgående!) på Co 119  som fått sig en smäll vid passage av vagnhallsporten, reparerades. Den ouppmärksamme växlingsledaren lovar att bjuda reparationspersonalen på tårta!

Foto: Björn Kymrér
Bidrag till upprustning av elsystem målarverkstaden
(Publicerat den 1 juni 2017)
Riksantikvarieämbetet har nu fördelat årets bidrag till landets arbetslivsmuséer. JTJ fick 25 000 kr för upprustning av elsystem (inkl belysning) i målarverkstaden i Jädraås. Totalt fördelades 8 milj kr på 158 inkomna ansökningar om sammanlagt 26 milj kr. JTJ ansökte också om bidrag för nya tuber till lok 2 KORSÅN men den ansökan föll utanför de som beviljades.
Trafikstart vecka 21
(Publ den 28 maj 2017)
Vecka 21 drog tågtrafiken igång med en rivstart: lok 9 i Skara och fyra dagar med beställningståg hemma med lok 4 och 12. Några bilder från veckan som gick.

Foto: Björn Kymrér
Tågfotografer på JTJ-besök
(Uppdaterat den 28 maj 2017)
25-26 maj 2017 gästades JTJ av 23 utländska fotograferande tågentusiaster. Ursprungligen skulle dom besöka oss en dag men det blev två eftersom en annan del i deras sverigeprogram fick utgå.

På torsdagen körde vi tåg med lok 4 och 12 – och många fotokörningar blev det! På fredagen drogs alla tåg av lok 12 och det blev lika flitigt fotograferande längs linjen då också.

Förutom tågåkande ordnades visning av vår anläggning samt besök i Jädraås hytta och smedja. Lunch och kaffe serverades i So 74. Därmed var 74:an åter i drift igen efter vinterns renovering även om den bara stod uppställd i Jädraås denna gång.

Foto: Kjell Ollashed
Ångloken rustas på
(Publ den 21 maj 2017)
Tre ånglok (nr 4, 9 och 12) är nu pårustade inför trafiksäsongen. 4 och 12 ska gå i kommande veckas beställningstrafik på hemmaplan medan 9 kommer att gästspela som VGJ 22 i Skara 27-28 maj.

Café Mallet väntar nu på sina första gäster och på So 74 spurtas det med utvändiga målningen inför väntade uppdrag.

Foto: Björn Kymrér
Vindkraftspengar till JTJ
(Publ den 19 mj 2017)
JTJ har fått 24 000 kr i stöd från Jädraås vindkraftfond. Pengarna ska användas för färdigställande av dom nya besökstoaletterna i Jädraås, bl a inköp av VVS- och elmateriel samt sanitetsporslin.

Vindkraftfonden fördelar medel som avsätts från intäkter av elproduktionen från Jädraås vindkraftpark. JTJ tackar fonden för årets stöd och räknar med att toaletterna ska vara igång till sommarens trafiksäsong.
Jädraåsrapport vecka 19
(Publ den 15 maj 2017)
Café Mallet i Tallås är nu så gott som klart, i alla fall har personalen provdruckit kaffe i den nya miljön.

I Jädråas forsätter den utvändiga målningen av So 74, ångfordonen har genomgått Inspectas besiktning, vagnar har säkerhetsbesiktigats och lös rekvisita kring banan, brandtunnor, hinderpålar, skyltar m m, har satts ut igen. Dock är det ännu inte helt snöfritt längs banan...
Slutspurt i caféet
(Publ den 8 maj 2017)
I Tallås går nu arbetena med caféet in på slutspurten, bl a med elinstallationer. Kablar och kontakter monteras diskret så de inte syns i denna annars "oelektriska miljö". Dessa kablar och kontakter kommer således inte med på bild utan vi visar istället  serveringsdisken med monterat "brickband"!

Foto: Björn Kymrér
So 74 målas utvändigt
(Publ den 1 maj 2017)
Utvändig målning av restaurangvagnen So 74 pågår nu, invändigt är det klart förutom vissa elarbeten.

Trafiksäsongen närmar sig och snön är på väg att försvinna så det är hög tid att förbereda loken för kommande insatser. På lokomotorn SJ Z4p 321 har topplockspackningar bytts.

I Tallås jobbas det intensivt med att färdigställa inredningen i caféets nya serveringsutrymme.

Arbetet med den nya tillgänglighetsanpassade bekvämlighetsinrättningen i Jädraås fortskrider, nu har väggpanelen invändigt kommit på plats liksom kakel på de väggpartier där handfaten ska monteras. Det blir verkligen en förbättring för våra besökare när vi kan mönstra ut toaletterna i väntsalen och erbjuda nytt och fräscht i en byggnad utanför.

Foto: Björn Kymrér (BK) och Rikard Johanson (RJ)
Färgskarpning pågår
(Publ den 29 april 2017)
Några bilder som visar hur långt arbetet med att skrapa bort den gamla färgen på Jädraås stationshus kommit. 

Foto: Christer Lundquist
Jädraås station: målningsprojektet startat
(Publicerat den 23 april 2017)
Arbetet med att måla om fasaden på stationshuset i Jädraås inleddes vecka 16. Inledningsvis handlar det om att skrapa bort gammal färg innan det är dags att stryka på linoljefärg. Projektet finansieras till stor del av medel från Länsstyrelsen, Region Gävleborg och Jordbruksverket och utförs av en målerifirma.

NKlJ Qo 20011 har nu blivit av med sin tank och är därmed ingen tankvagn längre. Därmed kan löv- och skräpuppsamlingsutrustningen monteras på plats.

Upprustningen av restaurangvagnen So 74 närmar sig sin fullbordan och i Tallås pågår inredningen av caféets nya serveringsdel för fullt.

Foto: Björn Kymrér
Jädraåsrapport vecka 15
(Publ den 17 april 2017)
I Tallås tillåter nu temperaturen målning i caféets nya serveringsdel där även snickerier kommer på plats. Återstår eldragning. Första ordinarie trafikdagen, söndag 25 juni, slår det nyrenoverade caféet upp portarna.

Tyvärr har stationshuset i Tallås haft påhälsning av obehöriga. Inget är borta, däremot blir det onödigt arbete med att reparera där man brutit sig in. Vill någon titta in i huset så låser vi gärna upp - nyckel är bättre än fotfot!

I Jädraås fortsätter jobben på So 74. Invändigt börjar det bli klart, utvändigt väntar målning.

Påskdagen genomfördes årets fortbildning, bl a med genomgång och skriftligt prov i Säkerhetsordningen. Och vädret var typiskt för april med sol och snöbyar om vartannat.

Foto: Björn Kymrér
So 74: Alla fönster på plats
(Publ den 9 april 2017)
Alla fönster på restaurangvagnen So 74 är nu renoverade och har kommit på plats igen. Återstår en del arbeten med lister och andra detaljer.

Virket som ska användas till diverse godsvagnar är nu uppsågat och väntar på transport till impregnering.

Foto: Björn Kymrér
Jädraåsrapport vecka 13
(Publ den 3 april 2017)
Delar av spår 1 i stora verkstaden i Jädraås används nu för sågning av virke. Det är virke som så småningom ska bytas på träkolsvagnen DONJ L 209 och på golven på våra NKlJ O-vagnar. När virket sågats till sina rätta längder skickas det på impregnering.

I målarverkstaden fortsätter arbetena med restaurangvagnen och på lok 9 anpassas kopplen inför gästspelet i Skara i maj.

Foto: Björn Kymrér
Lok 8: Rapport från Mariestad
(Publ den 28 mars 2017)
Då pannan ankom till Masma i Mariestad vidtog tät-svetsning av de bultar som håller pannsadel och glidsko mot pannan. Likaså svetsades dubblingsplåtarna som ligger mellan pannsadel och rundpanna. Samma gjordes med dubblingsplåten mellan glidsko och rundpanna. De svetsades mot rundpannan.
 
Yttereldstaden skars av ovanför bottenringen och eldstadsöppningen frilades. Därefter kunde eldstaden tas ut.
 
Den förtillverkade delen till övergången mellan yttereldstaden och rundpannan har börjat passas till. Den tillverkades vid det tidigare Masma-besöket.
 
Det som nu står närmast i tur är att tjockleksmäta yttereldstaden för att se hur mycket plåt som skall bytas, samt att börja tillverka delar till fyrboxen. Delar till ny sotskåpsfront och sotskåpslucka har förtillverkats i Delsbo och sändes med till Masma för vidare bearbetning.
 
För tillfället ligger arbetet nere då Masma har full verksamhet med att tillverka andra pannor. Möjlighet till sådan paus ingår i avtalet.

Foto: Bo Johnsson
I väntan på målarväder
(Publ den 27 mars 2017)
Nu väntar vi på målarväder. När temperaturen blir den rätta startar ommålningen av Jädraås stationshus, ett arbete som naturligtvis inleds med att den gamla färgen skrapas bort. Först ut blir sidan mot spåren.

Arbetet utförs av en entreprenör och bekostas med det stora ekonomiska stöd som JTJ har fått från Länsstyrelsen, Region Gävleborg och Jordbruksverket.
Lyfter man blicken lite så syns det tydligt att stationshusets fasad är i behov av målning. Den nedre delen mot spåren har dock förtjänstfullt målats av medlemmar tidigare - skillnaden framgår på bild nedan. Linoljefärg används och arbetet följs av antikvarie från Länsmuseet.

Även i Tallås inväntas också vårvärme så att caféets nya serveringsdel kan målas och de nya snickerierna som tillverkats under vintern, kan komma på plats.

Inne i målarverkstaden är det dock målarväder året om! De senaste dagarna har det varit många arbetssugna där som jobbat med restaurangvagnen So 74. och ägnat sig åt bland annat målning av ramverket och färdigställande av dom sista fönstren.
Vårsol över Tallås
(Publ den 19 mars 2017)
Vårsolen lyser över Tallås och i Jädraås fortsätter fönsterjobben på restaurangvagnen So 74 och iordningsställandet av lövuppsamlingsekipaget Qo 20011.

Foto: Björn Kymrér
Restaurangvagnsrapport vecka 10
(Uppdaterat den 13 mars 2017)
Några aktuella bilder som visar läget med restaurangvagnen So 74. Renoverade och lackade fönster kommer på plats och sanering av gammal färg och rost på ramen fortskrider.

Uppdaterat med flera bilder.

Foto: Björn Kymrér
Stöd till barn- och ungdomsverksamhet
(Publicerat den 7 mars 2017)
Sigrid Göranssons Stiftelse i Sandviken har beviljat JTJ ett stöd på 50 000 kr till verksamhet riktad mot barn och ungdomar. Bidraget ska bland annat användas för att erbjuda förmånliga priser för barn och vuxna som reser tillsammans, en rabatt som vi hade redan förra sommaren och var mycket uppskattad. Syftet med rabatten är att flera unga ska åka ångtåg i Jädraås och uppleva en del av Gästriklands historia.

JTJ tackar stiftelsen för bidraget.

Foto: Ulrich Döhler
KBJ C 1302: Renoveringen förbereds
(Publ den 27 februari 2017)
Renoveringen av personvagnen KBJ C 1302 har ännu inte börjat, däremot en del förberedelser. Första steget är att sätta ihop en projektplan och en första besiktning av vagnen har gjorts. När den så småningom flyttas från Gjuteristallet till verkstaden i Jädraås kan vi på allvar se vad som måste göras för att förvandla den gamla cykelverkstaden till vagn igen. Att bl a nya hjul och fjäderpaket krävs vet vi redan men en hel del invändiga träarbeten väntar.

KBJ C 1302 besiktigas. Foto: Björn Kymrér
Lok 8: Arbetena i Mariestad har startat
(Publicerat den 19 februari 2017)
Masma i Mariestad har nu börjat med 8:ans panna, därmed är projektet inne i nästa fas. Det är tätsvetsning av bultarna till pannsadel och glidsko som det nu gäller, samt svetsning av dubblingsplåtarna mot rundpannan.

Foto: Bo Johnsson
Tank monteras bort
(Publ den 18 febr 2017)
Arbetet med lövuppsamlingsekipaget fortsätter, nu monteras tanken på NKlJ Qo 20011 bort så det delvis nykonstruerade flaket kan placeras på underredet.

Foto: Björn Kymrér
Jädraåsrapport vecka 6
(Publ den 12 febr 2017)
Några glimtar från veckans verkstadsjobb. Lövuppsamlingsflaket växer fram och på restaurangvagnen So 74 fortsätter återmonteringen av fönster och lister.

Foto: Björn Kymrér
Jädraåsrapport vecka 5
(Uppdaterat den 14 febr 2017)
Den stora tankvagnen NKlJ Qo 20011 (tillverkad av AGEV Gävle, 1964) har tagits in i verkstaden. Underredet ska bli plattform för lövuppsamlingsflaket, vilket innebär att tanken ska plockas bort.

Bland övriga aktuella jobb märks att restaurangvagnen So 74 återfår sina renoverade fönster.

Foto: Björn Kymrér
Lok 8: ångpannan åter i Mariestad
(Publ den 2 februari 2017)
Ångpannan på lok 8 har nu transporterats från Jädraås till Mariestad och MASMA kommer att påbörja de fortsatta jobben omgående.
Bilden visar pannan lastad och resklar i verkstaden i Jädraås.

Foto: Bo Johnsson
Jädraåsrapport vecka 4
(Publicerat den 29 jan 2017)
Den öppna godsvagnen DONJ Nm 93 har nu lämnat verkstaden efter renovering, därmed är både 93 och 96 klara att användas. På det lediga spåret i målarverkstaden har flaket från SYD 880 rullats in. SYD 880 var registreringsnumret på vår kranbil då den var riktig lastbil. Flaket ska anpassas för uppsamling av löv och skräp från banan.

I övrigt arbetas det flitigt med bl a So 74 och lok 8 och 9. Ångpannan på lok 8 väntar på att transporteras till Mariestad igen, denna gång för att förses med förses med ny fyrbox, främre panngavel och sotskåp. Dock måste arbetet på pannan tidsmässigt fasas in i MASMAs övriga jobb innan den åker iväg från Jädraås.

Foto: Björn Kymrér
Flakvagn för lövinsamling
(Publ den 23 jan 2017)
Som en del i lövsugsprojektet ska ett lastbilsflak, som ursprungligen satt på vår nya kranbil innan den byggdes om, placeras på ett vagnsunderrede och ta hand om löv och skräp som sugs upp. Flakets tippfunktion kommer väl till pass när det ska tömmas.

Så här års är det dock snö som samlats på flaket, som ännu bara står provisoriskt på en annan vagn än den som ska bära flaket när allt är klart.

Foto: Björn Kymrér
9:an åter ett riktigt linjelok
(Publ den 16 jan 2017)
Lok 9 TALLÅS är åter ett riktigt linjelok nu när dom gula linjerna på hytt och sidotankar målas på igen.

Utöver målningen på 9:an fortsätter arbetena med restaurangvagnen So 74 och godsvagnen Nm 93.

Foto: Björn Kymrér
Småfordonsnyheter
(Publ den 9 jan 2017)
Under våren kommer vi att låta sy upp suffletten till BLJ-dressinen (”Chevisen”) så att den är klar till sommarsäsongen. Bidrag till detta har vi tidigare fått från Riksantikvarieämbetet. Samtidigt låter vi smida de fästen som behövs för remmarna som håller suffletten uppe. I sommar skall ”Chevisen” vara helt klar och rulla en del.

Vår dressinspecialist har under ett antal år letat efter den Ford sidventilmotor med växellåda som skall sitta i vår Berg-dressin av 124-typ. Den Volvo B18 som sitter där nu skall naturligtvis bort för den är ju helt fel. Det visade sig vara förvånansvärt svårt att hitta en Ford motor men nu har det till slut lyckats, se bild. 124:an har sedan många år stått undanställd men efter att den nya motorn kommit så blir det kanske lite jobb på den medan Grållan (DONJ-dressin av Bergbolagen typ 113) får vänta lite. Arbetet med att plocka ihop Grållan ser dock lovande ut.

Foto: Björn Kymrér
DONJ Nm 96 rullade ut
(Publ den 1 jan 2017)
Första fordon ut för i år var den nyrenoverade godsvagnen DONJ Nm 96 som rullade ut från verkstaden på nyårsdagen. Inte det minsta snöhinder fanns, vilket väl inte hör till vanligheterna i Jädraås. Lite snö finns det i alla fall i Pallanite och västerut längs banan.

Bilderna visar mellandagarnas arbeten med Nm 96, So 74 och lok 9. På 9:an maskades inför målning av de gula linjerna på hytt och sidotankar.

Foto: Björn Kymrér
Jädraåsrapport vecka 50
(Publ den 18 dec 2016)
Några bilder från vecka 50 där det bland annat jobbats vidare på So 74.

Foto: Björn Kymrér
DONJ Nm 96 pusslas ihop
(Publ den 15 dec 2016)
I målarverkstadens värme pusslas botten till DONJ Nm 96 ihop. Bakom står lok 9 och det är tänkt att loket ska återfå dom gula linjerna på hytten och sidotankarna, linjer som aldrig kom på plats igen vid förra ommålningen.

Foto: Björn Kymrér
Skorstensrenovering klar
(Publ den 15 dec 2016)
Första etappen i renoveringen av Jädraås stationshus är klar. Det är skorstenarna som tätats och fått nya beslag. Taket har också kompletterats med nya takstegar och gångbryggor enligt nutida säkerhetskrav. Jobbet är besiktigat av representant från Länsmuseet och fick godkänt.
Jädraåsrapport vecka 48
(Publ den 4 dec 2016)
Även dörrarna på restaurangvagnen So 74 får sig en välbehövlig uppfräschning. Invändigt målas taket. Lok 9 har fått ett nytt trägolv i hytten, ännu så länge utan några skoavtryck... På Jädraås stationshus har nu muraren gjort sin del i skorstensrenoveringen, nu återstår bara plåtslagerijobbet.

Foto: Björn Kymrér (BK) resp L-O Westerberg (LOW)
 
Tillbaka till innehåll | Tillbaka till huvudmeny