Bli medlem i JTJ - Jädraås-Tallås Järnväg

Go to content

Bli medlem i JTJ

Välkommen som JTJ-medlem!
(Uppdaterat den 16 nov 2020)
Som medlem i JTJ stödjer du verksamheten att driva och utveckla museijärnvägen. Det ger dig också möjlighet att bli järnvägare på fritiden. Läs mer nedan om vad det innebär att vara aktiv medlem i JTJ.
I medlemsavgiften ingår:
-Fria tågresor på Jädraås - Tallås Järnväg (vid ordinarie trafik)  
-Tidningen JTJ-Nytt som utkommer med fyra nummer per år. Förutom rapportering om verksamheten vid JTJ innehåller tidningen järnvägshistoriska artiklar mm.
Medlemsavgiften för 2021 är 330 kr för vuxen, 110 kr för ungdomar under 18 år och 440 kr för en hel familj med samma adress. Medlem blir Du enklast genom att fylla i Namn, adress, telefonnummer och eventuell e-postadress på en bankgiroblankett och betala in erforderligt belopp på 559-4908 (Jädraås - Tallås Järnväg). Välkommen!
Du kan också skicka e-post och fråga efter mer information: medlem@jtj.org

Järnvägare på fritiden- något för dig?
Vi är säkra på att det finns flera tågintresserade som vill bli järnvägare på fritiden. Är du en av dem är du hjärtligt välkommen till oss i Jädraås.

Här finns alla sysslor
Precis som vid ett gammalt järnvägsföretag finns alla sysslor – och lite till… Du behöver inte ha några särskilda förkunskaper. För tjänstgöring i trafiken, till exempelvis köra ånglok, vara konduktör eller tågklarerare (stins) har vi utbildningar som följer de regler och krav (bl a beträffande hälsa) som Transportstyrelsen fastställt. För arbete med bana, fordon och fastigheter lär vi av varandra hela tiden.

Trafikdagar och arbetshelger
Söndagar från mitten av juni t o m augusti kör vi annonserad ångtågstrafik. Därutöver har vi en vecka i månadsskiftet maj-juni när vi kör tåg speciellt för grupper och under sommaren har vi också ett par evenemangshelger då trafiken är mer omfattande.

Hela året anordnas arbetshelger. Då jobbar vi med fordonen men även bana och fastigheter när vädret tillåter aktiviteter utomhus.

Äta, sova och umgås
Vi har ett gemensamt matlag som svarar för frukost, lunch och middag i Jädraås station. (Naturligtvis är det även möjligt att laga sin egen mat.)

Sängplatser finns i stationshusen i Jädraås och Tallås och i överliggningsrummen på lokstallsvinden. Förutom maten kostar det inget att sova över. Egna sängkläder ska medföras. Tvätt- och duschmöjligheter finns i Jädraås station och verkstaden.

Efter en arbetsam dag slår vi oss ner i salongen i Jädraås stationshus och varvar ner över en kopp kaffe. Och som omväxling till middag i Jädraås stationshus händer det att vi sätter oss till bords i vårt eget restaurangvagnståg och avnjuter maten på något naturskönt ställe längs linjen.

Eftersom bussförbindelserna till Jädraås är dåliga samåker vi eller ordnar hämtning vid järnvägsstationen i Ockelbo om man kommer med tåg.

Verkar detta skoj?
Då ska du bli medlem i Museisällskapet Jädraås-Tallås Järnväg, JTJ. Du ska förstås också komma till Jädraås och bli järnvägare på fritiden. Vad du vill ägna dig åt, och hur mycket tid du vill lägga ner, bestämmer du själv.

Du har säkert frågor om JTJ
Kontakta någon JTJ-are när du besöker oss eller skriv en rad till info@jtj.org så hör vi av oss.

Back to content